Kőfestés zsírkrétával

A zsírkréta sosem volt a barátom. Gyerekkoromban sem szerettem, alig hagy nyomot a papíron, rondák a színei, és még büdös is. A fiúk sem preferálják, pedig, leküzdve a saját ellenérzéseimet, többször is a kezükbe adtam. Erősen kell nyomni, hogy jól látható legyen, összegyűrődik miatta a papír, könnyen törik. Nem is értettem, mire jó a zsírkréta, és miért ajánlják egyáltalán a gyerekeknek. Amíg fel nem fedeztem a zsírkréta nem rendeltetésszerű használatának egyik módját: a kőfestést!

A fiúkkal sokszor úgy érünk haza egy-egy sétából, hogy az utánfutó, a babakocsi, a zsebek mind tele vannak kövekkel, amiket útközben gyűjtöttünk. Hatalmas dobozban tárolom őket, és igazából fogalmam sem volt, mit kezdjek velük, de mióta kipróbáltuk a zsírkrétával kőre festést, erősen apadnak a készletek.

A köveket előbb meg kell sütni a sütőben. Na jó, igazából csak melegítjük, de elég brutálisan, 180 fokon, fél órán keresztül, hogy jól olvadjon majd rajtuk a zsírkréta. Mivel forrón kell használni, kisebb gyerekeknek nem is ajánlom. Nálam a kétéves is kipróbálta, mert érti, hogy forró, és nem szabad kézzel hozzáérni, de egyszer-kétszer azért picit megégette magát. A majdnem ötéves viszont már elég ügyes ahhoz, elkerülje a sérüléseket, és borzasztóan élvezni nézni, ahogy ráolvadnak a színek a kőre.

A sütőrácson szoktam az asztalra tenni, vagy egyet-egyet sütőkesztyűvel leemelek papírra, és mehet a móka. Lehet egyszínű követek festeni, lehet mintákat rajzolni, de amíg forró a kő, bátran lehet próbálkozni az alapszínekre más színt felvinni, pöttyözni, csíkozni, formákat rajzolni.

img_0840img_0841img_0838img_2202

img_0850img_2203

Olyan húsz perc alatt kihűlnek, úgyhogy ha nagyon belelkesednek a kölykök – amire jó esély van -, akkor amíg festenek, betehetünk még egy adag követ a sütőbe.

Állati szép a végeredmény, úgyhogy a kavicsoktól a mai napig nem tudok megszabadulni, most már két doboz van, az egyikben a festetlen, a másikban a festett kövek.

img_0851

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s