Márványfestés tejjel

Ez a legizgalmasabb festésfajta, amit eddig csináltunk. A kölykök imádják, hosszú időre képesek mélyen belemerülni. Mint mindig, ebben is a folyamat a legérdekesebb, és ez a folyamat összetett, és izgalmas, tele felfedezni és kipróbálni valókkal.

Hozzávalók:

  • 1-2 doboz tej
  • 1-2 dl mosogatószer
  • ételfesték
  • cseppentő
  • fültisztító pálcika
  • akvarell papír
  • tál

Előkészületek:

Az akvarell papírt kisebb darabokra vágom, akkorákra, hogy beleférjenek a tálba. A tál lehet sütőtál, műanyag tál, bármi, ami téglalap alakú, és van némi pereme. A tálba tejet öntök, annyit, hogy 1-2 centi vastagon ellepje az alját. A mosogatószert tálkába öntöm. Az ételfestéket kiadagolom kicsit tárolókba – én hol tojástartót, hol pici tálkát használok hozzá -, és kezdődhet a móka.

A folyamat úgy néz ki, hogy a gyerekek cseppentővel felszippantanak egy kis ételfestéket, amiből pár pöttyöt csöpögtetnek a tálban lévő tejbe. Minél több színt használnak, annál izgalmasabb lesz az eredmény. Utána a fültisztító pálcikát belemártják a mosogatószerbe, és hozzáérintik a tejben úszó festékpöttyhöz. A mosogatószer “szétkergeti” a festéket, izgalmas, változatos mintákat hozva létre. Lehet a pálcikával “rajzolni” is, így irányíthatóvá válik, hogy hova menjenek a színek.

img_2332

Amikor a színek még nem keveredtek össze túlságosan, az akvarellpapírt a tej tetejére fektetjük, kicsit lenyomjuk, hogy mindenütt érje folyadék, pár másodpercig benne tartjuk, majd óvatosan kiemeljük, és félretesszük száradni. Tovább csepegtetve és tovább “rajzolva” újabb minták jönnek létre, de ha nem változtatunk semmin, csak mártogatunk, akkor sem lesz két egyforma  festményünk.

img_8868img_8866img_8864img_8870img_8859

A kölykök a csepegtetést és mosogatószerrel szétkergetést élvezik a legjobban, de így hamar elmaszatolódik a víz, és előbb-utóbb minden kép kávébarnává válik, ezért számítsunk rá, hogy többször is kell majd tejet cserélnünk az edényben. Ahányszor belevágunk ebbe a tevékenységbe, annyiszor fogunk egészen eltérő, más-más szín- és formavilágú eredményt kapni.

img_8811img_8812img_8815

A végeredmény sokfélesége csak engem meg a 11 évest hozza lázba, a 2 és 5 éves totális boldogságát maga a folyamat okozza, tojnak az eredményre. Azért ha a szobájukban kiakasztom, annak örülnek. 🙂

img_8829

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s