Tűzijáték – só

Sötétek az esték, mi mást is tehetnénk, mint feldobjuk őket egy kis házi tűzijátékkal.

A sófestés szuper technika arra, hogy klassz, természetes színátmeneteket lehessen festeni vízfestékkel. A só ráadásul csillog-villog, ideális tűzijáték alap. De ami még jobb ebben a projektben, hogy nagyon izgalmas fázisai vannak. Olyan szokatlan dolgokat művelünk benne, hogy ragasztóval festünk, két kézzel markoljuk és szórjuk a sót, ami isteni szenzoros tevékenység, aztán azt figyelhetjük meg, hogy hogyan folyik el a vízfesték a són. A gyerekek imádják minden mozzanatát!

Hozzávalók:

  • fekete papír
  • ragasztó
  • vízfesték
  • ecset

A ragasztó hegyes végű tubusban legyen, hogy jól lehessen rajzolni vele.

imgp1252

A ragasztót odaadtam a fiúknak, hogy, mintha csak ablakfesték lenne, rajzoljanak vele a papírra. A kisebbeknek még nehéz egyszerre rajzolni és folyamatosan nyomni a tubust, úgyhogy a sikerélmény érdekében nekik érdemes felrajzolni egy tűzijátékot. Aztán, persze, hagyjuk, hogy ő is rajzoljon, amit szeretne, és ahogy sikerül.

imgp1255imgp1268

Utána jön az egyik legjobb rész. Sót szórunk a ragasztóra. Sokat! Marékszám, hogy befedje az egész mintát. Érdemes figyelmeztetni a gyerekeket, hogy sós kézzel ne dörzsöljék a szemüket, nehogy elromoljon a móka. Miután teleszórtuk a papírt sóval, óvatosan lerázzuk róla, hogy csak a ragasztón maradjon belőle.  Lelkileg készüljünk fel, hogy mindenütt só lesz, nem csak a papíron, és porszívózás nélkül nem úszhatjuk meg az estét.

imgp1273imgp1271

Aztán jöhet a vízfesték. Ehhez a technikához sok víz kell. Úgy látványos, ha a víz elfut a són, ezért, miután festéket vittünk az ecsetre, előbb mártsuk a vízbe, aztán a vizes ecsetet csak érintsük hozzá a sóhoz. Majd újra mártsuk a vízbe, és újra érintsük a sóhoz. Most egy picit világosabb árnyalatot kapunk. Ha már elfogyott a színe, akkor festékezzük be újra.

imgp1275imgp1282

imgp1293

A gyerekek nagy elmélyüléssel szokták figyelni, hogy mi történik, ha több vagy kevesebb vizet, illetve ha több vagy kevesebb festéket használnak. A kisebbek elmaszatolják az ecsettel az egészet, és oda a mű, de ne törődjünk vele, nem az a fontos, hogy mi lesz a papíron, hanem, hogy milyen tapasztalatokat él meg a kölyök a folyamat során.

Miután kész, hagyjuk megszáradni, hogy a csillogó sókristályok még ragyogóbbá varázsolják a tűzijátékot.

imgp1303

imgp1307imgp1299

Ehhez a témához fekete papírt használtunk, de fehér alapon is nagyon látványos a sófestés.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s