Tobozfestés

Egy barátnőm kérdezte pár napja, milyen kreatív tevékenységet javasolnék neki a gyerekekkel karácsonyi ajándékot készíteni, de olyat mondjak, ami nem túl macerás. Az egyik ajánlatom a tobozfestés volt. Kevés hozzávaló, semmi előkészület, nagy móka, és a végén szép termék.

Ez a fajta tobozfestés process art, azaz folyamatművészet. A wiki ezt írja róla: “A process art … az anyag belső tulajdonságait használja fel, az anyag mozgásaiban lévő tulajdonságokat metaforikusan értelmezi. Az alkotás folyamatán van a hangsúly. A természet hozza létre a műveket, roncsolja, változtatja őket. A harmadik dimenzió mellett megjelenik az idő is. Az anyag közvetlen, aktív, időbeli párbeszéde hozza létre a művet. A kész, befejezett műalkotás helyett ebben az irányzatban az idő láthatóvá tételéért folyik a küzdelem.”  Ezért a gyerekek számára, akik mindig a jelen pillanatban élnek, ez legideálisabb művészeti forma.

Mi sem hagytuk ki. Előszedtük a tobozainkat – egy részüket a sétáink során gyűjtöttük, párat meg a kertben szedtünk. A legnagyobbakat nem dobtam be a közösbe, azokat kincsként őrzöm. 20-25 centis, mesebeli tobozok, Portugáliából hoztam őket, ahol házi kenyerest sütöttünk egy néninél vidéken, és ők ilyen tobozokkal fűtötték a kemencét. Zsákszám állt náluk a kemence mellett,  mint idehaza vidéken a szőlővenyige. De vissza a tobozfestéshez.

Hozzávalók:

  • tobozok
  • dobozok
  • akrilfesték
  • papír
  • olló

img_3688

Elővettem pár papírdobozt, fehér papírt vágtam az aljukba. A fiúk festékpacákat nyomtak a papírra a doboz alján. Volt, aki két színt kombinált, volt, aki sokkal többet. Figyeljünk, hogy ne használjanak túl sok festéket, mert úgy a festék súlya miatt csúszkálni fog a papír a doboz alján, és a toboz is beleragad.

img_5117img_3696

Most jön a legjobb rész! Beletettünk egy vagy több tobozt a dobozokba, és a fiúk elkezdték rázogatnia, forgatni, hogy a tobozok táncot járjanak a festékben. A kicsik hamar késznek nyilvánították a festékes tobozokat, és leléptek, de a nagy sokáig játszott vele. Újabb színeket adott hozzá, újabb tobozokat forgatott meg, rázogatta, végül már feldobálta őket. Persze, nem úsztuk meg, az asztalra is kipottyantak, a végén pedig már a padlón gurultak a festékes tobozok. Ezen a ponton gondoltam azt, hogy jobban jártunk volna temperával, mivel az vízben oldódik, az akril pedig nem.

img_3701img_3702img_3698img_3708

Az egyik adagba csillámport is szórtam, de semmi értelme nem volt, mert a festék elnyelte a csillámot. Azt inkább a végén érdemes rászórni, ha valaki szeretne.

img_3711

Szuper az egész folyamat. Vicces rázogatni a tobozokat a dobozban, nézni, hogyan ütköznek össze, klassz figyelni, hogyan borítja be lassacskán a festék a tobozt, hogyan rétegeződnek egymásra a színek, milyen foltokat hagy a toboz a papíron és a doboz oldalán, milyen lesz a festék textúrája a papíron. A nagyobbik fiam pár órával később már érdeklődött is, mikor festünk újra tobozt.

img_3719img_3715img_3718

Száradás után egy dobozba rendezgettem. Odavagyok érte! Jó lesz karácsonyi dekornak. 🙂

img_3765

img_3778

img_3771

Update: elkészült a lányos szekció is Dorka jóvoltából. Mesebeli arany, türkiz-menta, és narancs-pink kombinációja.

img_3811img_3812img_3814img_3819img_3815

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s