Színkeverés

Soha nem felejtem el, amikor a nagyobbik fiam lelkesen belevetette magát a színkeverésbe. Addigra én már túltettem magam a félelmen, hogy komoly elméleti tudás hiányában nyomja és festi egymásra a színeket, és belelazultam abba, hogy csak figyelem, mit csinál. Ő pedig kettő, három, négy, tizennégy színt kevert össze, és a végeredmény a palettán és a papíron is minden esetben  – az apukájától ügyesen eltanult szakkifejezéssel élve – f.sszínű lett. Ezt Borisz villámgyorsan megjegyezte, és lelkesen kérdezgette “Anya, ez is f.sszínű?”, én meg jól szórakoztam. Azért egy idő után átkereszteltük kávébarnára, és valójában a barna, az olívazöld és a szürke színátmeneteiről van szó.

A színkeverés alapjai egyszerűek:

12szinkor2

A három alapszín a piros, kék és sárga. Kettő keverésével egy harmadik színt kapunk.

piros + kék = ibolya

kék + sárga = zöld

sárga + piros = narancssárga

Az így nyert másodlagos színek és az alapszínek a színkörben egymás mellett álló színei egymással keverve a harmadlagos színeket adják. Minden egyéb két szín, illetve három vagy több szín keverése jó eséllyel koszszínű eredményt hoz.

Az egymással szemben álló színek a komplementer színek. Egymás mellett a legnagyobb világító erejűek, összekeverve pedig szürkévé semlegesítik egymást.

sárga-ibolya

sárgásnarancs-kékesibolya

narancs-kék

vörösesnarancs-kékeszöld

vörös-zöld

vörösesibolya-sárgászöld

kep490_nagy

A legismertebb színcsoportnév a meleg és hideg asszociáción alapuló elnevezés.

Meleg színek: sárga-narancs-vörös-bíbor

Hideg színek: zöld-kék

A citromsárga és a lila, mint határesetek, nem sorolhatók egyértelműen egyik csoportba sem. Legmelegebb szín a narancsvörös, leghidegebb a türkizkék.

meleg

hidegsz

A színek tulajdonképpen a szembe jutó, látható tartományba eső, különböző hullámhosszú fénysugarak. A látható tartomány összes színét tartalmazó fényt fehérnek látjuk, a fény hiányát a szemünk fekete színnek érzékeli. Ezekkel kiegészítve a színkeverési kísérleteinket további fantasztikus árnyalatokat hozhatunk létre.

0254dd76d7cca315a22eb04394535e49

Más eredményt kapunk, ha fényt keverünk, vagy ha festéket – az előző az összeadó színkeverés, és elektromos készülékeknél találkozunk vele, az utóbbi a kivonó színkeverés, és legkézenfekvőbb példája a festészet.

Persze, ennyi mindent kisgyerekeknek nem is kell tudniuk. Szerintem az a legjobb, ha először egyáltalán nem mondjuk meg nekik, hogy milyen színek keverésével mit kapnak, hanem csak hagyjuk őket kísérletezni. Egy dologra érdemes rávezetni őket, hogy először mindig csak két színt keverjenek. Ezzel hosszú hónapokig, vagy tovább is képesek eljátszani. Ha ezt megengedjük nekik, és nem megyünk a dolgok elébe, akkor lehetőséget biztosítunk számukra, hogy maguk fedezzék fel a színelmélet alapjait, és megéljék ennek minden izgalmát és örömét. Ha mindenképp biztosítani akarjuk egy munka eredményét, akkor még annyit tehetünk, hogy egyszerre vagy csak meleg színeket, vagy csak hideg színeket adunk a kezébe.

Zárásként kis színes a színek világából: állítólag a színfelismerés kisgyerekkorban a jobb agyféltekében történik, de a színek nevének megtanulásakor áttevődik a bal agyféltekébe.

istock_53106574_large

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s